Het laten masteren van audio

Wilt u uw muziek online laten masteren? dan kan dit hier

In dit artikel leg ik het een en ander uit over audiomastering. De stappen die hier besproken worden hoeven niet in dezelfde volgorde uitgevoerd te worden. Als een ervaren audio mastering technicus pas ik verschillende mastering technieken toe op verschillende soorten muziek genres. De volgorde van het het verbeteren van de audio kan elke keer verschillen. Naast het inspecteren en corrigeren van de mix is audio masteren een creatieve stap in muziek productie. En je zal in het leerproces veel moeten experimenteren om het beste resultaat uit de master te halen. Wil je nog dieper in de theorie duiken dan raad ik je aan om de cursus audio mastering die ik geef te volgen.

cursus-mastering-680

Allereerst zal ik uitleggen wat audio masteren precies is. Zoals je waarschijnlijk al weet is audio mastering een geweldige manier om een matig klinkende mix op een commercieel en professioneel niveau te brengen. Maar buiten het leuke gedeelte van audio mastering zijn er wat minder leuke stappen en die zul je ook moeten uitvoeren om tot het beste eindresultaat te komen. Als je professioneel bezig bent moet je hier dus niet in verzuimen.

De definitie van audio mastering

Audio mastering is de definitieve creatieve laatste stap voor de massa productie van CD’s. Een beter woord voor mastering zou zijn pre-masteren omdat masteren het maken van de “glass master” is. De “glass master” is de moeder van alle CD’s die hier uit geproduceerd worden.

audio-mastering-equipment

Voorwaarden voor een goede mastering technicus

 • Getrainde oren (gouden oortjes – lees er hier meer over).
 • Moet verschillende typen muziek kennen en kunnen identificeren.
 • Een muzikale achtergrond hebben.
 • Gemotiveerd en gedreven zijn is een must.
 • Hij moet beschikken over een akoestisch uitgebalanceerde ruimte.

Hier onder staat een veel voorkomende volgorde van technieken die nodig zijn bij het masteren. Zoals ik al eerder heb besproken is dit een leidraad en je hoeft ze niet perse in dezelfde volgorde toe te passen.

 1. Analyse van de audio
 2. Correctie
 3. Editing
 4. Verbeteren van audio met behulp van het volgende:
 5. Equalization
 6. Reverb
 7. Multiband compressie
 8. Stereo imaging
 9. Harmonic excitation
 10. Loudness maximization
 11. Track leveling
 12. Dithering (toevoegen van ruis)
 13. PQ coding etc. (informatie op CD voor de CD speler)

Wil je meer weten? Volg de cursus audio mastering.