Wat kost de studio-opname van een liedje

De meest gestelde vraag die we krijgen: "Wat kost de opname van een track?" Dit hangt van veel factoren af zoals; ben je rapper of zanger(es), het toevoegen van adlibs en backing vocals, toonhoogte corrigeren met Autotune of Melodyne, het muziekgenre en ga zo maar door.

Zie ook tarieven

Hieronder vind je wat schattingen, uitgaande van een goede voorbereiding en 2 tot 3 opnames per couplet en refrein (inclusief opname/uitmixen/masteren):

  • Gemiddeld duurt een studio-opame met uitmixen en audiomastering 2 uur.
  • Uitgaande van rap met backing vocals, dan zal het ongeveer 1 tot 1,5 uur duren.
  • Ben je rapper en zing je in het refrein, dan zal het ongeveer 2,5 uur in beslag nemen (de tijd zit hem meestal in meerdere opnames in het refrein en het autotunen er van)
  • Ben je een goed voorbereide zanger(es) en heb je geen backing vocals en er hoeft geen autotune toegepast te worden, zal het ongeveer 1 uur in beslag nemen.
  • Wil je een topproductie waarbij de producer backingvocals (1e en 2e stem) verzint, veel feedback geeft en creativiteit de boventoon voert? Dan kan het al snel 6 uur in beslag nemen. Bij dit soort producties gaan we uit van meerdere opnames en proberen we het allerbeste er uit te halen.

Bovengenoemde is natuurlijk een schatting. Over het algemeen is er de regel, hoe meer tijd je er aan besteed, hoe beter de productie wordt.

Wat voor kwaliteit levert de opnamestudio?

De opnamekwaliteit is erg goed en altijd hetzelfde. Je stem wordt meestal opgenomen met een Gonzo Audio XL251 (kwalitatief vergelijkbaar met een Neumann U87) en door een ART AMP II of Focusrite ISA 828 pre-amp uitversterkt en omgezet naar een digitaal signaal waarna deze bewerkt zal worden met de audio software.

Ik ben nog niet zo ervaren, krijg ik hulp bij de opnames van mijn rap of zang?

Ja, ik kan je heel goed helpen en advies geven als je dit wilt. Ik ben zelf artiest en muzikant, heb erg veel ervaring en kan je hulp bieden als je hier om vraagt. Ook als ik artistieke ideeën krijg zal ik je deze geven als de tijd het toelaat. Omdat er hier in de geluidsstudio een zeer ontspannen sfeer hangt zal je je snel op je gemak voelen en kan je het beste uit je stem halen.

Waarom is het uurtarief zo laag maar de kwaliteit zo goed?

Dit is erg simpel uit te leggen. De geluidsstudio is niet gebouwd in een pand op een industrieterrein maar in een woonhuis. Opnameapparatuur en professionele software zijn erg duur maar de klant wordt niet belast met de hoge huurkosten van de locatie. De kwaliteit is gewoon hetzelfde als andere studio's en je hebt nog steeds een aparte ruimte waar je zingt of rapt (vocal booth) en uitmix ruimte (control room). Je betaald alleen minder. Hier komt ook nog eens het voordeel bij kijken dat de sfeer niet zakelijk en erg ontspannen is.

Hoe kan ik de studio reserveren?

Neem contact met me zodat we een afspraak kunnen maken. Eenmaal de afspraak gemaakt krijg je een factuur met daarop de informatie over de reservering. Zodra de aanbetaling van €50 is ontvangen, staat de boeking van de studio vast (dit is inclusief BTW en tevens het starttarief). Dit doe ik om annuleringen tegen te gaan, afspraken moeten minimaal 48 uur van te voren worden geannuleerd. Op de dag zelf krijg je het aanbetaalde bedrag terug en wordt dit van het totaal verschuldigde bedrag af getrokken.

Waarom moet ik aanbetalen?

Dit doe ik om zekerheid te creëren. Als er aanbetaald is ga ik er van uit dat de studio voor die tijd gereserveerd is en je ook aanwezig zult zijn die dag. Er zijn veel andere muzikanten die graag willen opnemen en alle studiotijd moet zoveel mogelijk benut worden.

Hoe kan ik betalen?

Het bedrag mag van tevoren betaald door dit over te maken. Anders contant op dezelfde dag van de opname. Als er betaald is krijg je de uitgemixte opnames op CD mee naar huis. Ook stuur ik een versie als mp3 en wav via het internet naar je op.

Heb je nog meer vragen of wil je studiotijd boeken? Je kan contact opnemen met me opnemen door een email te schrijven naar info@mosound.nl of te bellen met telefoonnummer 0641199942.