Opname en het uitmixen van vocalen

Ik krijg erg vaak tracks opgestuurd die ik moet mixen. In veel gevallen is de kwaliteit van het materiaal niet optimaal, dan is het aan mij de taak om er een mooie mix van te maken en er het beste uit te halen. Waarom is de kwaliteit van de opname nou niet goed? De voornaamste redenen zijn het gebruik van een slechte microfoon, voorversterker en AD convertor (audio interface). De slechte akoestiek van de opnameruimte helpt ook niet mee. Je kan je misschien voorstellen dat een reverb (galm / echo) dit probleem zou kunnen maskeren maar als het gaat om rap wil je meestal niet zoveel van dit effect gebruiken. Wat ook regelmatig voorkomt is overstuurde opnames. Dar wil zeggen dat de gain van de voorversterker te veel open staat en het geluid te hard binnenkomt. Met als gevolg “clipping” (audio schiet in het rood).

signal-flow-vocal-opname

Wat moet ik doen om wel goede opnames te krijgen?

Ten eerste, goede apparatuur en de juiste akoestiek zijn erg belangrijk wil je je track tot een commercieel niveau laten mixen. Een goede microfoon begint bij 600 euro maar wil je net zoals de grote jongens klinken, dan wordt het al snel 2000 euro. Dan zijn we er nog niet want de voorversterker (pre-amp) is ook erg belangrijk. Een goede begint bij 500 euro. Een goede analoog digitaal convertor zal ook met deze prijs beginnen. Conclusie, als je het toch al laat mixen door een professionele opnamestudio, dan kan je net zo goed in de studio zelf opnames doen.

Sterker nog, de tijd die het kost om slechte kwaliteit opnames te corrigeren is soms evenredig met de tijd die het kost om je vocalen opnieuw op te nemen. Daarbij heb je het voordeel dat de kwaliteit nog eens net zo goed is als de grote artiesten (waar jij natuurlijk ook tussen hoort ;)). Goed voorbereid zijn is belangrijk, het staat er dan een stuk sneller op. Zorg dat je je teksten uit je hoofd kent, dan kan je je meer richten op uitspraak, emotie en tone of voice.

logic-tune

Wil je wel zelf je eigen opnames mixen?

Als je zelf je vocal opnames wil uitmixen is het belangrijk dat je kennis heb van audio engineering. Je moet weten waarom je een Compressor gebruikt en hoe je deze instelt, de equalizer is nodig om te corrigeren voor akoestiek van de ruimte en de karakteristieken van de microfoon, om de zang of rap in de mix te krijgen en om de belangrijkste frequenties van de vocalen naar voren te brengen.

Naast deze essentiële audio plugins zijn er nog talloze andere (een voorbeeld is autotune) die de kwaliteit van de mix tot een hoog niveau kunnen brengen, maar….. alleen als ze op de juiste manier toegepast worden. Als je wilt weten hoe je je eigen producties juist moet uitmixen kan je bij MoSound Productions een cursus volgen. Deze privé cursus is geschikt voor de beginner er gevorderde artiest / producer. Je mag je eigen audio opnames meenemen zodat we daar aan kunnen werken.