Vraag
In deze mail wil ik u vragen om wat duidelijkheid omtrent het stappenplan over het inzenden van muziek voor de mastering.
Er staat namelijk dat ik via dit e-mailadres de gegevens van het audiobestand moet sturen. Waar moeten deze gegevens uit bestaan? Hebben we het dan over de titel? Of is er andere informatie die u nodig heeft?

 

Antwoord
Bedankt voor je email. Goede vraag, het antwoord is vrij simpel ;). Het gaat er om dat het mailadres dat ik ontvang van wetransfer correct is. Dus is een extra email een bevestiging van de opdracht. Wellicht kan er inderdaad info worden gegeven over het genre, waarvoor dient de mastering (afspelen in club, iTunes etc.) en muziek referenties. Tevens extra informatie zoals de titel, artiest en indien van toepassing, de ISRC code en meta data. Ik hoop je zo voldoende geïnformeerd te hebben, geen probleem om even te bellen mocht je nog meer vragen hebben.

 


 

Vraag
Ik zou deze track graag professioneel willen laten masteren en zou hem graag vol willen laten klinken, zodat die geschikt is voor de clubs en festivals en dat hij qua level en kwaliteit gelijk is aan andere spotify, iTunes en Deezer.

 

Antwoord
Bedankt voor de mix. Ik zal je wensen toepassen in hoeverre het kan. Voor Spotify, iTunes, etc. zijn de tracks gemasterd voor allround geluidssystemen. Over het algemeen masteren we voor clubs de tracks iets zachter om zo het (sub)laag meer ruimte te geven. Ik kan er tussenin gaan zitten en het niveau van de middentonen matchen met de music streaming diensten.

 


 

Vraag
Ik ben het laatste jaar erg geïnteresseerd geraakt in rapper en produceren. De laatste tijd heb ik ook meer geleerd over mixen & masteren. Ik zou echt graag een keer mijn werk willen laten mixen & masteren door een pro. Na lang zoeken kwam ik op uw site waar mij de mogelijkheden werden aangeboden.

Zelf zou ik iets meer informatie willen hebben over het uploaden van audio voor een mix & master, Ik werk zelf met FL Studio 12. Wat zijn voor u de perfecte audio specificaties om te mixen en masteren?

Verder zag ik dat u ook lessen in Mixen & Masteren geeft, dit lijkt mij heel gaaf om te leren. Hoe moet ik mij de lessen voorstellen? (Meerdere lessen over verschillende delen, Huiswerk/oefeningen). Werken wij op mijn DAW? Moet ik mijn laptop meenemen? Ik zou graag meer hier over willen weten en leren.

 

Antwoord
Bedankt voor je email. Mocht je een hele track willen laten mixen, dan is een track out nodig van alle losse audio sporen. Dit kan in FL in een paar gemakkelijke stappen. De audio moet dan WAV of AIFF zijn met de samplerate en frequentie waarin je werkt. Het heeft dus geen zin om van 44.1 kHz 96 kHz en 24 bit 32 bit te maken. Hou dit dus gewoon op bijvoorbeeld 48 kHz bij 24 bit.

Je kan kiezen voor een basis cursus mixen van ongeveer 2:45 uur of een langere cursus welke verdeeld is over drie afspraken. In deze cursus wordt ook het masteren van audio behandeld en duurt in totaal 7:15 uur.

We werken niet in FL studio maar in Logic Pro X maar aangezien we geen standaard plugins gebruiken maakt het niet zoveel uit in welke DAW we werken. Het gaat om het mixen en elke DAW heeft dezelfde tools. Ze zien er alleen wat anders uit. Je kan je laptop meenemen maar lesgeven op een groter scherm heeft toch mijn voorkeur ;). 

 


 

Vraag
Wat kost het om de track door jou te laten mixen en masteren? Dat ik de bestanden naar je opstuur?

 

Antwoord
De kosten zijn vanaf 50 euro inclusief btw. De totale kosten hangen natuurlijk af van de grootte van het project. Heb je bijvoorbeeld audiosporen met vocalen (niet gezongen, maar rap) en een beat, dan zijn de kosten 50 euro.